Richtkijker

De ideale richtkijker voor uw luchtgeweer

In ons vorig blogbericht haalden we al aan wat de verschillen waren tussen de persluchtflessen die u nodig heeft bij een luchtgeweer. Deze week gaan we het hebben over de richtkijker die op uw luchtgeweer geplaatst kan worden. Cruciaal om nauwkeurig te schieten.

Allereerst is het belangrijk om te weten op welk luchtgeweer u de richtkijker wilt plaatsen. Dit is namelijk afhankelijk van het type. Heeft u een luchtgeweer met veer of gas? Dan zal u een andere richtkijker verkiezen ten opzichte van een PCP buks. Dit mede omdat u met een luchtbuks op kortere afstanden schiet dan wanneer u schiet met een PCP buks.

Een luchtbuks met veer, gebruikt men a rato van 20 à 25 meter. Een luchtbuks met gas (N-tec) gebruikt men tot laat ons zeggen 30 à 35 meter. En een PCP buks tenslotte haalt mooie resultaten tot wel 100 meter. Het spreekt voor zich dat het noodzakelijk is om een kijker te kiezen met een vergroting aangepast aan de afstanden die u wenst te schieten.

  • Maakt u gebruik van een luchtgeweer met veer? Dan is een vergroting van 3 tot 9 keer ideaal.
  • Afstanden tot 100 meter schieten met uw PCP buks? Dan is het aangeraden voor een vergroting te kiezen van 4 tot 16 keer.

Laten we de vergroting even kort van naderbij bekijken. De richtkijker heeft een diameter van 1-6×42. Dat wil zeggen dat de vergroting 1 tot 6 maal is. Deze moet u handmatig instellen. De diameter van de lens aan de voorkant is 24 mm.

Richtkijker
Hawke Riflescope Airmax 4

Een richtkijker van 3-9×42 heeft een vergroting van 3 tot 9 keer. De voorste lens heeft een diameter van 42 mm. Deze lens is dus veel groter dan de voorgaande en laat een grotere lichtinval toe in de richtkijker. Dit resulteert dan weer in een helderder beeld.

De betere kijkers zijn ook voorzien van een parallax. Maar wat is een parallax eigenlijk? De voorste lens moet de lichtreflectie precies op het dradenkruis projecteren. Dit is voor elke afstand verschillend. Ligt het doel verder weg of dichterbij? Dan is het geprojecteerde beeld minder zuiver, de focus onjuist en er doet zich een richtfout voor. Door de kijker te voorzien van een parallax instelling, dit is een regelbare lens) kan men deze fout heel gemakkelijk opheffen. Dit is de reden waarom een goede luchtbuks altijd voorzien is van een richtkijker met parallax afstelling.

Wilt u de verschillen tussen de richtkijkers zelf komen ontdekken en uittesten? Dan bent u van harte welkom in onze wapenhandel. Zaakvoerder Hendrik helpt u graag verder.

Heeft u dus al een luchtgeweer aangeschaft maar heeft u hier nog geen richtkijker op? Aarzel dan zeker niet om eens langs te komen in Riemst. Wij begeleiden u graag om te komen tot de ideale kijker.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *