Luchtbuks

De luchtbuks: met veer- of gasdruk?

In ons vorige blogbericht hadden we u al meegenomen in de wondere wereld van de verrekijkers. Wat een avontuurlijke dingen daar toch mee te beleven vallen tijdens bijvoorbeeld een wandeling! Deze week slaan we terug een ander (wandel)pad in. Ditmaal gaan we dieper in op de luchtbuks, weliswaar met veer- of gasdruk.

Een luchtbuks is een geweer waarbij de kogel wordt afgeschoten onder invloed van een externe kracht die ofwel via een veer ofwel via gasdruk gegenereerd kan worden. Zoals u misschien al kan raden, zit het verschil dus vooral in de manier waarop de kogel wordt afgeschoten.

Bij een luchtbuks met veer wordt de veer met een zodanig grote kracht naar voor geschoven, zodat de kogel wegschiet. Het uiteinde van de veer met daarop een zuiger, slaat tegen de achterkant van de zuigerkamer, door de opgewekte druk verlaat de kogel het geweer via de loop. Doordat de veer ‘slaat’ tegen de zuigerkamer, ontstaat er een lichte trilling. Deze trilling zet zich voort in de loop nog voordat de kogel effectief weg is. Daardoor kan de nauwkeurigheid van een luchtbuks met veer beïnvloed worden. Met een luchtbuks schiet u maximaal tot 24 Joule in kaliber 4,5 mm (.177).

Luchtbuks
DIANA 340 N-Tec Premium

Een luchtbuks met gas is dan wel efficiënter. In plaats van de kogel met veerkracht naar buiten te schieten, gebeurt dit nu met gas. M.a.w. de veer is hier vervangen door een gas. In de luchtbuks zit het gas samengedrukt. Haalt u de trekker over, dan stuwt de zuiger naar voren. Echter net voordat hij het einde van de zuigerkamer bereikt, remt hij af. De zogenaamde buffer. Opdat moment verlaat de kogel het geweer via de loop zodat trillingen tot een minimum herleidt worden.

Dit biedt u het grote voordeel dat er efficiënter en zuiverder geschoten kan worden omdat er geen trilling in de loop veroorzaakt wordt. Een luchtbuks met gas schiet ook nog eens krachtiger. U schiet hiermee tot 28 Joule bij een kaliber van 4,5 mm (.177). De luchtbuksen die u kan terugvinden in ons assortiment zijn te verkrijgen in kalibers van 4,5 mm (.177), 5,5 mm (.22) en 6,35 mm (.25). 

Welke luchtbuks u ook kiest, wij bij Targetshooter helpen u graag verder met een glimlach. Nog meer mogelijkheden ontdekken of zelf eens het verschil komen testen? U bent van harte welkom bij ons in Riemst.

In de komende weken en maanden nemen wij u graag verder mee op pad doorheen de wondere wereld van Targetshooter. Zo gaan we u bijvoorbeeld nog laten kennismaken met onder andere PCP buksen, richtkijkers, … en nog veel meer. Wilt u daar niks van missen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief en volg ons ook online via Facebook, LinkedIn en YouTube. Zo blijft u zeker en vast op de hoogte, stay tuned!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *